Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 429 2010-2011 – Avståndsmätare i golf – som att tillåta anabola steroider « Gammings weblogi + Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-includes/post-template.php on line 284
Check out the Latest Articles:

Att godkänna avståndsmätare i golf är som att tillåta anabola steroider. För mig känns det som fusk. Jag är emot. Ändå måste man acceptera. Golfens regelmakare har ju sagt ja.

En av spelets grunder är annars att man med sina sinnen ska bedöma inverkan av vindstyrka, vindriktning, temperatur, nivåskillnader, lutningar etc. Det är faktiskt bara något decennium sedan somliga golfarkitekter inte ens ville ha 150-pinnar. Senare vande vi oss dock vid avstånd till greenen på nästan alla bevattningslock. Och numera är avståndsmätarna tillåtna nästan överallt, utom på (de flesta) tourtävlingar. Därmed gäller det att gilla läget.

Så man kan ju lika väl skaffa sig en. Även om man i princip är emot är det ju dumt att ge en fördel åt dem som använder mätare.

Det får bli som för vissa riksdagsmän. De röstade emot RUT-avdraget. Men när det väl var infört började de själva utnyttja det.

Entusiasterna säger att avståndsmätare ger dig lägre score och och snabbar upp spelet. Det sistnämnda är en sanning med modifikation.

Att kasta en blick på en golf-gps går snabbt. Om det dessutom sparar slag så sparar det också tid. Men kom inte och påstå annat än att en golfkikare fördröjer. Det är faktiskt ganska omständligt att sikta in sig på flagga eller andra mål. Den som säger något annat lurar sig själv. Och andra.

Vilket är bäst?
Alldeles bortsett från detta: Vilket är bäst, gps eller laser? Enkelt uttryckt är fördelen med en gps att den ersätter en banguide genom att visa en bild av hålet. Den ger avstånd till olika hinder på och längs med fairways, och till framkant, bakkant och mitt på greenen, alldeles oavsett var på banan man befinner sig. Nackdelen är att man inte kan få det exakta avståndet till dagens hålplacering, ”bara” till tre fasta greenpunkter.

Det sistnämnda är den stora fördelen med en laserkikare. Den mäter avståndet till dagens flaggplacering på metern när. Förutsättningen är dock att flaggan syns och inte står dold bakom ett träd eller en bunkerkant. Och man kan inte mäta avstånd ute på banan annat än till uppstående föremål som reflekterar laserstrålen, t ex träd vid sidan om fairway, eller upphöjda bunkerkanter.  Att fånga in en bäck som går tvärs över fairway kan vara näst intill omöjligt, likaså var en damm börjar eller slutar. I dis, dimma och regn är det också svårt att mäta.

Avgifter
När det gäller gps förutsätter den att banan finns kartlagd, och att kartan är aktuell. Det är inte alltid fallet. Det är inte så kul med en karta från 2009 om banan sedan dess fått fyra nya bunkrar och två bäckar tvärs över fairway.

En annan sak är att flera av de stora gps-aktörerna tar betalt för kartorna – antingen per styck, eller som en årlig avgift. Och utan kartor är en golf-gps värdelös.

Det senaste är golf-GPS-er som ser ut som armbandsur. Oerhört snabbt, enkelt och smidigt. Nackdelen är att man endast får greenavstånd – fram, bak, mitt. Vissa modeller kan visserligen ge litet mer. Men då blir det genast krångligare med allehanda knapptryckningar.

Mobilstopp
Det finns appar till iPhone och andra mobiltelefoner som kan användas som golf-gps-ar. Ska man läsa reglerna bokstavligt är de inte tillåtna. Men nu finns det definitioner som gör att mobilerna ändå kan få användas. I grunden är det meningen att de då ska vara ställda i s k flygläge, men egentligen är det ingen ordning på det där. Golfen börjar bli litet grand som ishockey, där allt är tillåtet tills någon säger stopp …

För golfspel ska apparaterna egentligen inte ens ha möjligheten att ge uppgift om något annat än avstånd – annars ska de inte få användas. Och det har man alltså tummat på nu.

En annan sak är att golfapparna äter upp mobilernas batterier mycket snabbt. Och att mobilskärmarna ofta inte är ljusstarka nog i solsken. Men det är användarens bekymmer.

Slutsats:
Har du under fyra-fem i handicap vill du kanske ha den exakthet som laserkikaren ger.
Har du högre handicap funkar det säkert bättre för dig med en gps. Eller för all del med en vanlig, tryckt banguide. Där får du ju också veta hur hela hålet ser ut, och hur långt det är till den där dammen eller bunkern som du inte vill hamna i. Och till greenen, förstås.

Men litet krångligare blir det ju med en banguide på papper. Och mycket huvudräkning. Och spaning efter avståndslock, hela tiden.

Bilden: Ja, hur långt är det egentligen till flaggan? Eller, kanske ännu viktigare för många av oss: Hur långt är det över vattenhindret, eller till ett säkert läge hitom hindret?Comments are closed.