Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 429 2013-14-15-16-17: Hela mobil-, dator- och TV-världen byter ansikte – Mac och Win ut och Android in – senast uppdat nov 2016 « Gammings weblogi + Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-includes/post-template.php on line 284
Check out the Latest Articles:

Det här är något jag förutsåg för flera år sedan. Ni kan läsa min ursprungstext längre ner. För mig kändes det självklart med ett och samma operativsystem i alla våra prylar. Att det ser likadant ut på skärmen oavsett om det är en mobil, en platta eller en traditionell dator vi tittar på – eller för den delen en TV.

Märkligt nog har inget operativsystem åstadkommit detta än. Men det kommer, var så säker.

Först detta grundläggande om marknadsandelarna i datorvärlden 2015. Säkert blir många förvånade, särskilt Appleanvändare. Men ungefär så här ser det ut:
*** På mobiler har Android nästan 80 procent, iPhone mindre än 20, övriga (t ex Windows Phone) en försumbar del.
*** På plattor har Android drygt 70 procent och iPad nästan 25 procent och Android drygt 70 procent, Windows resten.
*** På laptops och stationära datorer har Windows över 90 procent, Mac fem procent, och övriga (t ex Linux) resten.

Jag hade trott att Apple skulle ta täten när det gäller att skapa ett och samma system för alla sina produkter. Men så har det inte blivit. Alltjämt kör Macarna – eller vad man nu ska kalla dem – sitt race, och i-grejorna sitt. Men var så säker – den totala samordningen kommer.

Microsoft har kommit med Windows 10, som är ett steg på vägen. Men om det är framtidens operativsystem vete sjutton. Stora omvälvningar sker.  En god gissning är att vinnaren varken blir Windows eller iPad/iPhone – utan Google. D v s Android.

Ovanstående är tillskrivet under 2015, 2016 och 2017. Tänk så sakta det ändå går ibland i it-världen. Här nedan finns mina ursprungliga funderingar från 2013 och den uppdatering jag gjorde under 2014:

Varför kommer dessa förändringar att ske? Jo, för att vi naturligtvis vill att alla våra apparater ska fungera likadant med en skärm som ser likadan ut på alla.

Det är därför Microsoft varit så oerhört (eller desperat) angeläget att få in Windows mobile ordentligt på marknaden. Samtidigt har man bitit sig själva i svansen genom att äldre Windowsmobiler inte kan uppdateras till dagens system. Det har gjort många användare av Windowsmobiler arga och besvikna. De har av detta och andra skäl valt bort Windows phone. Risken är stor att fler och fler kommer att göra det.

Trenden är tydlig. Flera stora aktörer – Nordea t ex – struntar helt enkelt i att uppdatera sina appar för Windows phone.

Mycket tyder därför på att Android, som nu dominerar i mobiltelefoner, också kommer att ta över på våra surfplattor och sannolikt också i våra datorer..

Läget i dag är att Windows har nästan 90 procent av pc-marknaden, Apple (Mac) tio procent, och övriga (Android, Linux) en försumbar del.

Bland surfplattorna hade under 2012 iPad (Apple) 70 procent och Android (Google) 30 procent. Sedan dess har Android både knappat in och gått förbi. Enligt siffrorna från juli 2013 var två tredjedelar av de surfplattor som såldes nu i stället Android, medan bara en tredjedel var iPad. Det är en oerhörd omsvängning av marknaden till Apples nackdel. Från att ha varit helt dominerande är iPad inte ens störst längre.

Även detta är en trend som förstärks. Försäljningen 2014 tyder på att tre plattor av fyra är Android, och att knappt en av fyra är iPad.

När det gäller mobiler hade Android nästan 70 procent, iPhone 17 procent, Windows, Blackberry och övriga resten under 2013. Även där har Apple (iPhone) det trögt, i viss mån beroende på att de nya modeller som kom hösten 2013 inte var någon hit. De kändes föråldrade och på efterkälken, gentemot Android, redan när de kom.  Apples fasta kunder väntar nu intensivt och förväntansfullt på att nästa generations iPhone ska bli fantastisk.

Den blir förmodligen ett bra framsteg. Men frågan är vilken roll det spelar.

Viktigare är detta: Snart kommer vi knappt att kunna skilja på vad som är en ”vanlig” dator, surfplatta eller mobiltelefon. Eller TV. Vi har redan laptops med löstagbar pekskärm, trådlösa tangentbord till surfplattor, smartphones med större skärmar, surfplattor med mindre skärmar, och TV-apparater med internet.

Där har Apple varit en föregångare med smidig lagring i ”molnet” och alla filer direkt tillgängliga oavsett om du använder iPhone, iPad eller iMac. Konkurrenterna erbjuder visserligen precis detsamma, men deras lösningar är ännu inte lika enkla och självklara. Men det försprånget har inte varit tillräckligt för att hålla Apple i fr amkant.

Tvärtom ser man snabbt på dagens siffror att iPhone har en mycket mindre marknadsandel än vad många tror, liksom att iPad på kort tid blev en jättesuccé, men att konkurrenterna hunnit både ifatt och förbi.

Ska man peka ut en absolut förlorare så är det den gamla stationära datorn. Det blir bara företag, och knappt ens det, som kommer att ha dessa framöver. Ingen vettig privatperson kommer att köpa sig en sådan klump.

Stora laptops, med 17 tums skärm, är också på väg att försvinna. De kan nätt och jämt kallas bärbara, snarare flyttbara. 15-tumarna, som dominerar i dag, är också på väg bort. Så här ser trenderna ut:

* Bland laptops blir 13-tumarna dominerande. Smidiga, men ändå en tillräckligt stor skärm.

* Surfplattorna kommer fortsatt att vara mellan sju och tio tum.

* Hybriderna,  t ex laptops med löstagbara surplatta, kommer att ta en stor marknad.

* Moiltelefonerna domineras av skärmar kring fem tum.

* ”Alla” TV-apparater som säljs kommer att ha trådlöst internet.

Den som har kontor hemma kommer att ha en stor separat skärm och ett trådlöst tangentbord till sin laptop. Eller surfplatta. Eller hybrid. Den som vill se på film eller play från nätet kommer att göra det i sin TV, inte sällan med en signal från mobilen eller datorn, som Chromecast eller Apple TV.

När det gäller laptops och surfplattor – som på många sätt är samma sak – så kommer allt fler modeller att ha pekskärmar. Och vara hybrider. Antingen ett separat, trådlöst tangentbord eller en löstagbar skärm – vilket egentligen också är samma sak. Och många kompletterar nog med en trådlös mus.

De stora skillnaderna mot i dag kommer att finnas inuti alla mojängerna. Titta på siffrorna här ovanför och tänk efter.

Ännu under 2013 hade majoriteten Windows (Microsoft) i sin dator, iOs (Mac) i sin padda och Android (Google) i sin mobil (* se tillägg längst ner!).

Det är naturligtvis ohållbart, bara en kvarleva i förändringens tid. Så kommer det inte att förbli. Jag är framför allt övertygad om att många fler datorer kommer att köra Android i framtiden.

En gissning – inte allt för djärv – är denna:

Om man slår ihop datorer, surfplattor, mobiler och TV-apparater – som allt mer blir nästan samma sak – så kommer Android att ha betydligt mer än 50 procent, Windows kommer att sjunka som en sten ner mot 20-30 procent, och Apple kommer att behålla sina ”trogna”, men knappast öka, alltså hamna under 20 procent av totalmarknaden.

Tror ni mig inte så kan ni gissa själva. Allt kommer ändå att ändra sig hela tiden.

* 2014 – bara sedan jag skrev ovanstående avslutning – har Android gått förbi iOS (Mac) när det gäller surfplattor.
* Under 2015 har gapet till iPads nackdel ökat, en utveckling som fortsatt under 2016.
* På kort tid har också internet i våra TV-apparater blivit en självklarhet.

 

 

 Comments are closed.