Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 429 2012-16-17: Det ska vara kul och inte en plåga med golf och skidor « Gammings weblogi + Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-includes/post-template.php on line 284
Check out the Latest Articles:

Strunta i vad som är ”bäst” och ”utmanande” och ”världsklass”. Välj i stället golfbanor som det är kul att spela och skidbackar som det är roliga att åka i.

Spela golf och åka skidor ska vara lustfyllt och inte en plåga.

GOLF:
Till exempel är ”mästerskapsbanor” sällan sådär särskilt rpligt att spela. Bjuder mest på vatten och konstigheter och naturupplevelser som är sällsynt onaturliga. Ibland har dessa banor inbyggda svårigheter som är förnedrande till och med för världseliten. Jag ska inte peka ut något speciellt elände. Men låt mig ändå säga att alla de Nick Faldobanor jag spelat har varit absolut iskalla, trista, fantasilösa. Undvik dem.

Däremot ritar Jack Nicklaus och – framför allt – Arnold Palmer golfbanor som är jättekul även för medelgolfaren.

Robert Trent Jones Jr är en arkitekt vars namn dyker upp överallt i världen. Det är inget större fel på hans banor, bortsett från att de är i stort sett likadana allihop. Har man spelat en så räcker det. För det är likadant på nästa ställe … och nästa … och nästa …

Säkraste kortet i branschen är Rocky Roquemore, en amerikansk golfarkitekt som mest varit verksam i Portugal. Hans banor är alltid fantastiskt trevliga att ge sig på – varierade, spelbara och nöjsamma för precis alla kategorier av golfare, från proffs till höghandicapare. Rocky följer naturen som den är, och använder den på ett härligt sätt. Quinta da Peru söder om Lissabon är ett bra exempel.

Det har spelats åtskilliga tourtävlingar på Rockys banor. Det är ett bra betyg bara det. Någon frågade honom om han inte tycker det är pinsamt att proffsen skjuter så låga scorer och  gör så många birdies på hans banor.

Det tycker han inte alls.

– Alla golfare tycker ju att det är jättekul att göra birdies, sa han. Publiken älskar det. Proffsen själva älskar det.  Så varför skulle det vara fel? Vanliga golfare kan följa tävlingen och sedan själva gå ut spela banan utan känna sig bortgjorda, kanske till och med göra någon birdie själva.

På hemmaplan var Bengt Lorichs i sin krafts dagar den överlägset främste banarkitekten. Något av en svensk Rocky Roquemore. Ska ni ut och spela greenfee i Sverige så välj gärna något av Bengts verk. Det står i golfguiden om de flesta banor vem som designat dem.

SKIDOR:
Ta till exempel Val Thorens i De tre dalarna i Frankrike – ett absolut dödstrist ställe. Kallt och blåsigt, det enda man vill när man satt på sig skidorna på morgonen är att åka därifrån. Ner till betydligt trivsammare Meribel och Les Menuires. Eller ännu hellre: Aldrig åka till Val Thorens, utan någon annanstans.

De tre dalarna har en oherrans massa liftar och en oändlig mängd transportsträckor mellan liftarna, men inte särskilt mycket bra skidåkning.

Välj i stället Val d’Isere med underbar skidterräng, eller Dolomiterna med härliga skidbackar som leder från den ena byn till den andra. Och god, italiensk mat överallt, även i den sydtyrolska (gammalösterrikiska) delen.

Eller ta Aspen, ett jätteläckert ställe borta i USA. Suveränt på en massa sätt, och med underbart fluffig snö.

Läs gärna också mina texter om världens bästa golfbanor och världens bästa skidbackar.Comments are closed.