Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 429 2011-12-13-14-15-16-17: Mina bästa golfbanor – och de som är bäst i världen! « Gammings weblogi + Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-includes/post-template.php on line 284
Check out the Latest Articles:

Jag har många gånger blivit tillfrågad om vilken som är den bästa golfbana jag spelat.

Frågan är i och för sig naturlig. Jag har varit golfjournalist i mer än 30 år. Jag har besökt och spelat ett stort antal av de banor som räknas som de bästa i världen.

Ett enkelt svar är dock svårt att åstadkomma. Välja ut en enda av de 444 banorna känns omöjligt.Links på Irlands ostkust

Men jag har ett annat svar. Det kommer i form av en lista längre ner. Där har jag grupperat – utan inbördes rangordning – de tio bästa banor jag spelat. Därunder har jag en lista på de följande tio. Och därefter en tredje grupp med ytterligare tio.

I den första gruppen har jag utan någon tvekan tagit med en svensk bana bland gräddan av världens golfbanor. I grupp två har jag också fått med en svensk bana, och i grupp tre faktiskt tre stycken.

Är jag alltför hemmavänlig? Nej, jag tror inte det. Våra absolut bästa banor är verkligen utomordentligt bra, i vilken jämförelse som helst.

Innan jag når fram till min lista roar jag mig med att vända på frågeställningen: Vilka av de världsklassbanor som jag inte spelat skulle ha kunnat komma med på min lista?

Ja, kanske inte så många. Tre hade dock varit alldeles självklara. Det har jag förstått av vänner, tillika kunniga bedömare, som varit där.

En av dessa banor är Royal County Down i Nordirland. Det är en linksbana i samma superklass som Ballybunion, Waterville och Royal Portrush – enligt många till och med bättre.

De två andra är Royal Melbourne och Kingston Heath i Australien.

Därutöver vill jag tillägga att jag inte har spelat så många av de bästa banorna i USA. Några av dessa skulle kanske komma med Pine Valley, Pinehurst, Augusta National, Cypress Point och Pebble Beach. Sistnämnda har jag faktiskt gått runt, men inte spelat. Hade jag gjort det så hade den kommit in på min lista – inte bland de tio allra bästa, men kanhända bland de 30.

Där någonstans kanske också Valderrama i Spanien hamnat, om jag spelat den och inte bara tittat på den.

Däremot hade Bro Hof inte kommit med. Det är inte den sorts design som tilltalar mig. Å andra sidan har Bro Hof nu fått 36 hål. Den nytillkomna slottsbanan verkar i alla fall litet roligare och trevligare än den platta och blöta europatourbanan.  Men jag kan utan vidare räkna upp ett dussin banor i Sverige som jag tycker är bättre – och framför allt roligare att spela.

Några av mina val kanske förvånar. Åtminstone vid en första anblick. Därmed framgår genast en viktig detalj, nämligen att betygsättning och ranking av banor är något subjektivt.

Kring de allra bästa banorna är de flesta kunniga bedömare dock väldigt eniga. Det skiljer några placeringar hit eller dit på olika rankinglistor, inte så mycket mer.

I anslutning till min lista här nedanför har jag därför lagt in den rankning som några av banorna fått i andra sammanhang. Där betyder w platsen på en världslista, b är en rankning för de brittiska öarna, i står för Irland (republiken, Nordirland är inte med där) och e för kontinentala Europa.

Irland har en särställning eftersom ett stort antal av de allra bästa banorna i världen finns just där. Den bedömningen genomsyrar alla rankinglistor – inte bara min egen.

Bland mina 30 i topp är det faktiskt en tredjedel, tio stycken, som finns på den irländska ön. Av de övriga hör sju hemma i Portugal, sex i Skottland, fem i Sverige, en i Frankrike och en i Sydafrika.

Man kan lägga in en fundering till. Om jag bara fick spela en enda golfrond till i mitt liv, och den skulle vara på en bana jag redan spelat – vilken skulle jag då välja? Ja, förmodligen Ballybunion, eftersom det är så länge sedan jag var där. Eller Druids Glen, för att den är så vacker. Eller kanske den fascinerande Royal Portrush. Eller möjligen …

Ibland behöver banan i sig inte vara fantastisk. Det handlar också om känslan. Som att spela Babe Zaharias Golf Course i Tampa, Florida. Egentligen en ganska oansenlig 18-hålare. Men skapad av och döpt efter världens främsta idrottskvinna genom alla tider. Babe Didrikson Zaharias. Hon vann olympiskt guld i häck och spjut och flera US Open i golf. Hon var världselit i några grenar till. Och hon klarade cuten när hon spelade några tävlingar på herrarnas US-tour i golf.

Bilderna, uppifrån: European och Druid’s Glen på Irland, Quinta do Vale i Portugal och Durban Country Club i Sydafrika. Sistnämnda är rankad som Afrikas bästa bana. Den ligger utanför miljonstaden i ett dynlandskap nära Indiska oceanen. Man kan höra vågbruset när man spelar men ser inte havet. Eftersom banan är från 1922 har djungeln vuxit sig tät runt omkring fairways. Klubben har dessutom något så fräckt som en alldeles egen eau de toilette, till salu endast i den egna golfshopen.

Så här ser min tio-i-topplista ut, bokstavsordning, ej inbördes rangordning:
(Läs gärna också min text om roliga och tråkiga golfbanor >>>)

Ballybunion, Irland w18, b4, i1
Druids Glen, Irland i14
Durban Country Club, Sydafrika w94
Enniscrone, Irland i12
Gleneagles, Skottland
Halmstad Tylösand Norra, Sverige e3
Royal Portrush Dunluce, Nordirland w12, b5
St Andrews Old c, Skottland w4, b9
Waterville, Irland w91, b19, i5
Vilamoura Old course, Portugal  e24

Min lista med banorna 11-20:

Carnoustie, Skottland w22
Cruden Bay, Skottland w81
Donegal, Irland
European, Irland w85, b17, i3
K Club, Irland w39, i17
Monte Rei, Portugal e10
Praia d’El Rey, Portugal e35
Prestwick, Skottland
Vasatorp TC, Sverige
Victoria, Portugal

Min lista med banorna 21-30:

Barsebäck Masters C, Sverige e18
Båstad Gamla, Sverige
Carne, Irland i7
Le Touquet Mer, Frankrike
Muirfield, Skottland w9, b3
Old Head, Irland i6
Penha Longa, Portugal
Quinta do Peru, Portugal
Quinta do Vale, Portugal
Rya, Sverige


Comments are closed.