Warning: Use of undefined constant OPTION_FILES - assumed 'OPTION_FILES' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php on line 429 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-content/themes/magazeen/functions.php:429) in /customers/7/1/6/gamming.se/httpd.www/wp/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Gammings weblogi + http://www.gamming.se/wp ... alltid på språng. Sun, 11 Nov 2018 16:37:38 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.10 2018-19: Golfbanan i Vilshärad läggs ner http://www.gamming.se/wp/?p=823 Wed, 07 Nov 2018 16:19:43 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=823 Seaside-VM i Vilshärad i somras blev inställt – och nu läggs banan ner!
Den stängs vid årsskiftet 2018-19, berättar ägaren Per Boström. Han kommer att koncentrera sin verksamhet till utbyggd padeltennis och en stor paddock för ridhästar.
Golfbanan i Vilshärad har varit golfstaden Halmstads enda seasidebana. Den formades för 20-talet år sedan av den dåvarande markägaren Tage Johansson.
Vilshäradsborna har spelat Vilshäradsmästerskap i golf varje år sedan 1987, från början på Ringenäs Golfklubb. Därefter dubblerades tävlingen under några år med
spel på både Ringenäs och Vilshärad tills den 2004 helt flyttade över till Vilshäradsbanan.
Tävlingarna har under åren genererat ett överskott på  drygt 16 000 kronor som  skänkts till Barncancerfonden.
Som mest deltog 54 spelare från lilla Vilshärad med omnejd. Det var alltid god stämning, om än trångt, såväl på banan som på buffén  och prisutdelningen efteråt.
Men allt har sin tid. I somras tog tävlingens 30-åriga tradition slut. Andra evenemang konkurrerade, intresset hade svalnat.
Och nu är det alltså förbi även med golfbanan. Vad den mark som blir ledig ska användas till lär väl visa sig. Några konkreta planer har ännu inte presenterats.
Läs mera på den här sidan >>>.

]]>
2018: Modry Las – Ett stycke Sydafrika mitt i Polen http://www.gamming.se/wp/?p=773 Tue, 02 Oct 2018 10:46:03 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=773 Golfbanan Modry Las är ett stycke Sydafrika mitt i Polen. Golflegenden Gary Player, som designat banan, blev lyrisk när han såg markområdet.
Han fick hemkänsla av de  berömda ”velden” som kännetecknar stora områden i hans hemland Sydafrika – böljande gräsbevuxna slätter med fina skogsdungar. Namnet
Modry Las kan översättas med Den grönskande skogen.
Läs hela reportaget och se alla bilder på http://www.gamming.se/modrylas.html .

 

]]>
2012-13-16-18: Nya världscupskidorna – det var rätt att köra över åkarna http://www.gamming.se/wp/?p=587 Tue, 17 Jul 2018 17:20:26 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=587 Det var helt riktigt av internationella skidförbundet att ändra reglerna för utförsskidor – förra gången, och den här gången.

Jag skrev första versionen av den här artikeln 2012.  Sedan dess har det stormat och protesterats kring regelverket. Olika ändringar och justeringar har genomförts. Efter hand har jag redigerat och kompletterat min text.

I vinter, 2017-18, har vi ännu en korrigering av reglerna för skidorna. Mer om detta längre ner. Först historiken.

I grunden kvarstår det jag hävdade från början. Alpina världscupens skidor hade blivit näst intill livsfarliga. Det spelade ingen roll vad de aktiva sa – eller har sagt. De hade fel.

Jag var förvånad från första stund över att åkarna protesterade. Ändringarna gjordes ju för deras skull.

2000-talets nya, spännandes carvingskidor hade ökat skadorna och riskerna i alpin tävlingsåkning på ett förfärande sätt. Utvecklingen var katastrofal med åkare efter åkare som ådrog sig svåra och långvariga skador, vanligast i knäna. Allra mest gällde detta storslalom.

Det var nödvändigt att ingripa – och göra det resolut.

Redan den allra första månadens tävlingar i slutet av 2012 visade hur klokt beslutet var. Tuffa tävlingar kördes – men inga svåra skador. Undantaget var världens bästa slalomåkare, Österrikes Marlies Schild, med just en knäskada.  Men det var som sagt i slalom, som i sig är en brutal gren. Där går man på käpparna på ett sätt som inte bara har med skidorna att göra.

Och gnället från åkarna tystnade.

Några av dem, inte minst Ted Ligety,  den då bäste, fruktade att de nya, rakare skidorna skulle missgynna små, lätta åkare – som han själv. Och att de skulle gynna stora, tunga åkare – som Aksel Lund Svindal.

I stället, i december första året, blev Ligety mer överlägsen än tidigare.

Det nya med skidorna var, enkelt uttryckt, att de gick mera rakt fram. I storslalom, där man gjort de största ändringarna, fick männens skidor förut ha en svängradie på 27 meter. Det innebar, att när skidan sattes på kant, så stack den som en skållad råtta i sidled. Om inte åkaren hängde med – och det var ett ögonblicks verk – så fortsatte kroppen rakt fram och knäet gick sönder.

Det var grymt. Efter ändringen blev regeln att svängradien måste vara minst 35 meter. Det ggjorde att skidan uppträdde mycket snällare.

Den krävdes mer arbete för att svänga. Vi fick se mer av ”gammal” teknik, där åkarna klev från sida till sida. Åkningen blev inte sämre, bara tryggare.

Av samma skäl som ovan fick skidorna inte vara hur korta som helst. Dessförinnan kunde en storslalomskida för män vara så kort som 185 cm. Detta ändrades till  en minimilängd på 195 cm.

För damer gällde att svängradien ökades från 23 till 30 meter, och skidlängden från 180 cm till 188.

Skadorna minskade markant. Men efter hand fann man att ändringarna på en del punkter varit onödigt drastiska. Därför gäller nya mått från säsongen 2017-2018. Vad vi hittills sett har detta lett till att tävlingarna blivit roligare att se – utan att de blivit farligare.

Det nya är att svängradien för herrar i storslalom minskats från 35 meter till 30. Kortast tillåtna skidlängd har ändrats till 193 cm i stället för 195. Damernas regler för 2017-2018 är oförändrade eftersom allt fungerat tillfredsställande i deras tävlingar.

Som jämförelse gäller samma svängradier i slalom, men där tillåts kortare skidor. Damernas måste de vara minst 155 cm långa, herrarnas 165. Midjan ska vara minst 63 mm i slalom och 65 i storslalom, lika för damer och herrar.

En tillbakablick: Svängradien på de farliga herrskidor som stoppades år 2012 var alltså 27 meter.

Tyvärr ökade skadorna återigen från 2015-2016. Orsakerna var delvis samma som tidigare – skidorna ”fastnar” på stålkanten, de går åt ett håll och åkaren åt ett annat. Med knäskador som följd.

Trots detta har man alltså gjort vissa skidor något”vassare” inför  2018. Men det är ändå marginellt.  Medicinen mot skadorna den här gången är knappast ändrade skidor utan krokigare banor. Mer sväng sänker farterna. Dessutom tvingas åkaren upp i en svängbåge på kanterna. Det är alltid säkrare att åka i sväng på kant än rakt fram med plana ”flytande” skidor.

Senare års regler har delvis slagit mot så kallade rocker skis, som har omvänt spann på vissa partier av åkytan. Om rocker kan sägas att dessa fungerar som en kortare och lättsvängd skida när den går rakt fram, och som en längre, stabilare skida när man sätter den på kant.

Ingemar Stenmarks tid åkte man slalom på 200-205 cm och storslalom på 205-210. Men då hade man inte dagens starka materiel som innebär att man kan få kortare skidor tillräckligt hållbara.

]]>
2017-18: Tronskifte på Irland http://www.gamming.se/wp/?p=746 Tue, 03 Jul 2018 15:50:36 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=746 Under lång tid har Royal County Down betraktats som Irlands – kanske också världens – bästa golfbana. Men när magasinet Irish Golf publicerar 2018 års lista över Irlands 100 bästa golfbanor är RCD plötsligt detroniserad. Ny etta är Portmarnock med Royal Portrush som nummer två.

Topptrion är därmed samma som förr om åren. Men RCD är nu nere som nummer tre. Det som hänt är att Portmarnocks unika design fått ny uppmärksamhet och uppskattning, och att Royal Portrush fått ett lyft med två nya hål som skapats inför British Open 2019.

Man kan nästan läsa mellan raderna att Royal Portrush kommer att bli nummer ett framöver, när de nya hålen satt sig.

Portmarnock ska inte förväxlas med hotellbanan Portmarnock Links, som många svenskar spelat. Det är förvisso också en utmärkt bana, designad av Bernhard Langer. Men den får nöja sig med plats 25 på 100-listan. En annan bana med många svenska gäster, The Island, rankas som nummer åtta på ön. Före sig har den bland annat legendariska banor som Ballybunion (Old) och Waterville.

Samtliga dessa är  links. Som bästa parkbana på Irland rankas K Club (Palmer course, Ryder cupbanan) före Mount Juliet. Välbesökta Killarney är nummer 13 på parklistan efter t ex populära Druids Glen och Old Head.

]]>
2016-17-18: Förbjud caddies och sätt fart på spelet http://www.gamming.se/wp/?p=696 Wed, 13 Dec 2017 12:14:18 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=696 Debatten om caddiens roll på golfbanan har kommit i gång på allvar. Det är på tiden. För det är ju löjligt att Lydia Ko och Jordan Spieth, världens bästa golfspelare, ska stå i evigheter inför varenda slag och diskutera med en ”dadda” om avstånd, vind, lutning, inriktning av klubban osv.
Nyligen föreslog en av Englands mest ansedda golfkrönikörer att caddies helt enkelt ska förbjudas.
Att helt avskaffa caddies kanske är att ta i. Men varför inte? Världens främsta tennisspelare klarar sig utan att ha en hjälpreda inne på banan som talar om ifall det blåser, om de ska skruva serven åt höger eller vänster och om baslinjen är hal.
Det som Ko och Spieth och många andra golfare håller på med tar en evinnerlig tid. Och det har blivit värre för varje år. Om inget händer tar detta död på golfen som TV- och tävlingssport.
Den mjuka linjen vore t ex detta: Att spelaren när han slagit är tvungen att gå direkt till sin boll utan att stanna (annat än för att inte stå i vägen för medspelaren), och framme vid bollen ska han strikt ha sina 40-45 sekunder, inte en tiondel mer, och pliktas redan första gången han överskrider.
Man kunde skärpa detta genom att säga att caddien måste försvinna från närområdet (tio-femton meter?) senast 20 sekunder efter det att spelaren nått fram till bollen, och även hålla käft.
Den hårda linjen är att förbjuda caddies helt och hållet, och ge varje spelare en avståndsklocka och en elvagn.
Jag tror att jag gillar den sistnämnda idén bäst. Men ett mellanting vore åtminstone en bra början.

Hur som helst så är det långsamma spelet tourgolfens största gissel i dag. Under 2018 ska europatouren vid något tillfälle prova att ta tid på alla spelare – och plikta dem som sölar för mycket.

Det är något vi väntat på länge.

]]>
2010-17 – Whiskey på frukostbordet, polis på första tee och den rent gudomliga Royal Portrush http://www.gamming.se/wp/?p=164 Mon, 09 Oct 2017 15:20:05 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=164 Jag skrev det här reportaget när jag återvände från en tripp som reseledare i Irland och Nordirland. Det är några år sedan. Men texten har förnyad aktualitet eftersom Royal Portrush, som jag skriver om, ska ta emot British Open 2019.
När walesaren Jamie Donaldson vann europatourens enda tävling på Royal Portrush sa han i sitt segertal att det var den bästa bana touren någonsin spelat på.
Ingen protesterade. Detta är en sagolikt fascinerande linksbana som slår nästan allt du kan uppleva i golfens värld. Inför British Open har den dessutom fått en ny avslutning som lyfter banan ännu ett snäpp – något man knappt trodde var möjligt.
I min rapport berättar jag också om golfarkitekten som blivit kvar i en bunker, hotellet som har whiskey på frukostbordet, och polisen som har en fullt utrustad tjänstecykel med siren och blåljus. Texten innehåller förstås även iakttagelser från golfbanorna, inte minst den rent gudomliga Royal Portrush och den alldeles sanslöst luxuösa K Club.
Klicka här >>> eller på Iriska äventyr i länklistan till vänster så får du hela texten och alla bilder.

]]>
2013-14-15-16-17: Hela mobil-, dator- och TV-världen byter ansikte – Mac och Win ut och Android in – senast uppdat nov 2016 http://www.gamming.se/wp/?p=604 Thu, 13 Jul 2017 18:02:22 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=604 Det här är något jag förutsåg för flera år sedan. Ni kan läsa min ursprungstext längre ner. För mig kändes det självklart med ett och samma operativsystem i alla våra prylar. Att det ser likadant ut på skärmen oavsett om det är en mobil, en platta eller en traditionell dator vi tittar på – eller för den delen en TV.

Märkligt nog har inget operativsystem åstadkommit detta än. Men det kommer, var så säker.

Först detta grundläggande om marknadsandelarna i datorvärlden 2015. Säkert blir många förvånade, särskilt Appleanvändare. Men ungefär så här ser det ut:
*** På mobiler har Android nästan 80 procent, iPhone mindre än 20, övriga (t ex Windows Phone) en försumbar del.
*** På plattor har Android drygt 70 procent och iPad nästan 25 procent och Android drygt 70 procent, Windows resten.
*** På laptops och stationära datorer har Windows över 90 procent, Mac fem procent, och övriga (t ex Linux) resten.

Jag hade trott att Apple skulle ta täten när det gäller att skapa ett och samma system för alla sina produkter. Men så har det inte blivit. Alltjämt kör Macarna – eller vad man nu ska kalla dem – sitt race, och i-grejorna sitt. Men var så säker – den totala samordningen kommer.

Microsoft har kommit med Windows 10, som är ett steg på vägen. Men om det är framtidens operativsystem vete sjutton. Stora omvälvningar sker.  En god gissning är att vinnaren varken blir Windows eller iPad/iPhone – utan Google. D v s Android.

Ovanstående är tillskrivet under 2015, 2016 och 2017. Tänk så sakta det ändå går ibland i it-världen. Här nedan finns mina ursprungliga funderingar från 2013 och den uppdatering jag gjorde under 2014:

Varför kommer dessa förändringar att ske? Jo, för att vi naturligtvis vill att alla våra apparater ska fungera likadant med en skärm som ser likadan ut på alla.

Det är därför Microsoft varit så oerhört (eller desperat) angeläget att få in Windows mobile ordentligt på marknaden. Samtidigt har man bitit sig själva i svansen genom att äldre Windowsmobiler inte kan uppdateras till dagens system. Det har gjort många användare av Windowsmobiler arga och besvikna. De har av detta och andra skäl valt bort Windows phone. Risken är stor att fler och fler kommer att göra det.

Trenden är tydlig. Flera stora aktörer – Nordea t ex – struntar helt enkelt i att uppdatera sina appar för Windows phone.

Mycket tyder därför på att Android, som nu dominerar i mobiltelefoner, också kommer att ta över på våra surfplattor och sannolikt också i våra datorer..

Läget i dag är att Windows har nästan 90 procent av pc-marknaden, Apple (Mac) tio procent, och övriga (Android, Linux) en försumbar del.

Bland surfplattorna hade under 2012 iPad (Apple) 70 procent och Android (Google) 30 procent. Sedan dess har Android både knappat in och gått förbi. Enligt siffrorna från juli 2013 var två tredjedelar av de surfplattor som såldes nu i stället Android, medan bara en tredjedel var iPad. Det är en oerhörd omsvängning av marknaden till Apples nackdel. Från att ha varit helt dominerande är iPad inte ens störst längre.

Även detta är en trend som förstärks. Försäljningen 2014 tyder på att tre plattor av fyra är Android, och att knappt en av fyra är iPad.

När det gäller mobiler hade Android nästan 70 procent, iPhone 17 procent, Windows, Blackberry och övriga resten under 2013. Även där har Apple (iPhone) det trögt, i viss mån beroende på att de nya modeller som kom hösten 2013 inte var någon hit. De kändes föråldrade och på efterkälken, gentemot Android, redan när de kom.  Apples fasta kunder väntar nu intensivt och förväntansfullt på att nästa generations iPhone ska bli fantastisk.

Den blir förmodligen ett bra framsteg. Men frågan är vilken roll det spelar.

Viktigare är detta: Snart kommer vi knappt att kunna skilja på vad som är en ”vanlig” dator, surfplatta eller mobiltelefon. Eller TV. Vi har redan laptops med löstagbar pekskärm, trådlösa tangentbord till surfplattor, smartphones med större skärmar, surfplattor med mindre skärmar, och TV-apparater med internet.

Där har Apple varit en föregångare med smidig lagring i ”molnet” och alla filer direkt tillgängliga oavsett om du använder iPhone, iPad eller iMac. Konkurrenterna erbjuder visserligen precis detsamma, men deras lösningar är ännu inte lika enkla och självklara. Men det försprånget har inte varit tillräckligt för att hålla Apple i fr amkant.

Tvärtom ser man snabbt på dagens siffror att iPhone har en mycket mindre marknadsandel än vad många tror, liksom att iPad på kort tid blev en jättesuccé, men att konkurrenterna hunnit både ifatt och förbi.

Ska man peka ut en absolut förlorare så är det den gamla stationära datorn. Det blir bara företag, och knappt ens det, som kommer att ha dessa framöver. Ingen vettig privatperson kommer att köpa sig en sådan klump.

Stora laptops, med 17 tums skärm, är också på väg att försvinna. De kan nätt och jämt kallas bärbara, snarare flyttbara. 15-tumarna, som dominerar i dag, är också på väg bort. Så här ser trenderna ut:

* Bland laptops blir 13-tumarna dominerande. Smidiga, men ändå en tillräckligt stor skärm.

* Surfplattorna kommer fortsatt att vara mellan sju och tio tum.

* Hybriderna,  t ex laptops med löstagbara surplatta, kommer att ta en stor marknad.

* Moiltelefonerna domineras av skärmar kring fem tum.

* ”Alla” TV-apparater som säljs kommer att ha trådlöst internet.

Den som har kontor hemma kommer att ha en stor separat skärm och ett trådlöst tangentbord till sin laptop. Eller surfplatta. Eller hybrid. Den som vill se på film eller play från nätet kommer att göra det i sin TV, inte sällan med en signal från mobilen eller datorn, som Chromecast eller Apple TV.

När det gäller laptops och surfplattor – som på många sätt är samma sak – så kommer allt fler modeller att ha pekskärmar. Och vara hybrider. Antingen ett separat, trådlöst tangentbord eller en löstagbar skärm – vilket egentligen också är samma sak. Och många kompletterar nog med en trådlös mus.

De stora skillnaderna mot i dag kommer att finnas inuti alla mojängerna. Titta på siffrorna här ovanför och tänk efter.

Ännu under 2013 hade majoriteten Windows (Microsoft) i sin dator, iOs (Mac) i sin padda och Android (Google) i sin mobil (* se tillägg längst ner!).

Det är naturligtvis ohållbart, bara en kvarleva i förändringens tid. Så kommer det inte att förbli. Jag är framför allt övertygad om att många fler datorer kommer att köra Android i framtiden.

En gissning – inte allt för djärv – är denna:

Om man slår ihop datorer, surfplattor, mobiler och TV-apparater – som allt mer blir nästan samma sak – så kommer Android att ha betydligt mer än 50 procent, Windows kommer att sjunka som en sten ner mot 20-30 procent, och Apple kommer att behålla sina ”trogna”, men knappast öka, alltså hamna under 20 procent av totalmarknaden.

Tror ni mig inte så kan ni gissa själva. Allt kommer ändå att ändra sig hela tiden.

* 2014 – bara sedan jag skrev ovanstående avslutning – har Android gått förbi iOS (Mac) när det gäller surfplattor.
* Under 2015 har gapet till iPads nackdel ökat, en utveckling som fortsatt under 2016.
* På kort tid har också internet i våra TV-apparater blivit en självklarhet.

 

 

 

]]>
2011-12-13-14-15-16-17: Mina bästa golfbanor – och de som är bäst i världen! http://www.gamming.se/wp/?p=189 Sun, 22 Jan 2017 14:32:35 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=189 Jag har många gånger blivit tillfrågad om vilken som är den bästa golfbana jag spelat.

Frågan är i och för sig naturlig. Jag har varit golfjournalist i mer än 30 år. Jag har besökt och spelat ett stort antal av de banor som räknas som de bästa i världen.

Ett enkelt svar är dock svårt att åstadkomma. Välja ut en enda av de 444 banorna känns omöjligt.Links på Irlands ostkust

Men jag har ett annat svar. Det kommer i form av en lista längre ner. Där har jag grupperat – utan inbördes rangordning – de tio bästa banor jag spelat. Därunder har jag en lista på de följande tio. Och därefter en tredje grupp med ytterligare tio.

I den första gruppen har jag utan någon tvekan tagit med en svensk bana bland gräddan av världens golfbanor. I grupp två har jag också fått med en svensk bana, och i grupp tre faktiskt tre stycken.

Är jag alltför hemmavänlig? Nej, jag tror inte det. Våra absolut bästa banor är verkligen utomordentligt bra, i vilken jämförelse som helst.

Innan jag når fram till min lista roar jag mig med att vända på frågeställningen: Vilka av de världsklassbanor som jag inte spelat skulle ha kunnat komma med på min lista?

Ja, kanske inte så många. Tre hade dock varit alldeles självklara. Det har jag förstått av vänner, tillika kunniga bedömare, som varit där.

En av dessa banor är Royal County Down i Nordirland. Det är en linksbana i samma superklass som Ballybunion, Waterville och Royal Portrush – enligt många till och med bättre.

De två andra är Royal Melbourne och Kingston Heath i Australien.

Därutöver vill jag tillägga att jag inte har spelat så många av de bästa banorna i USA. Några av dessa skulle kanske komma med Pine Valley, Pinehurst, Augusta National, Cypress Point och Pebble Beach. Sistnämnda har jag faktiskt gått runt, men inte spelat. Hade jag gjort det så hade den kommit in på min lista – inte bland de tio allra bästa, men kanhända bland de 30.

Där någonstans kanske också Valderrama i Spanien hamnat, om jag spelat den och inte bara tittat på den.

Däremot hade Bro Hof inte kommit med. Det är inte den sorts design som tilltalar mig. Å andra sidan har Bro Hof nu fått 36 hål. Den nytillkomna slottsbanan verkar i alla fall litet roligare och trevligare än den platta och blöta europatourbanan.  Men jag kan utan vidare räkna upp ett dussin banor i Sverige som jag tycker är bättre – och framför allt roligare att spela.

Några av mina val kanske förvånar. Åtminstone vid en första anblick. Därmed framgår genast en viktig detalj, nämligen att betygsättning och ranking av banor är något subjektivt.

Kring de allra bästa banorna är de flesta kunniga bedömare dock väldigt eniga. Det skiljer några placeringar hit eller dit på olika rankinglistor, inte så mycket mer.

I anslutning till min lista här nedanför har jag därför lagt in den rankning som några av banorna fått i andra sammanhang. Där betyder w platsen på en världslista, b är en rankning för de brittiska öarna, i står för Irland (republiken, Nordirland är inte med där) och e för kontinentala Europa.

Irland har en särställning eftersom ett stort antal av de allra bästa banorna i världen finns just där. Den bedömningen genomsyrar alla rankinglistor – inte bara min egen.

Bland mina 30 i topp är det faktiskt en tredjedel, tio stycken, som finns på den irländska ön. Av de övriga hör sju hemma i Portugal, sex i Skottland, fem i Sverige, en i Frankrike och en i Sydafrika.

Man kan lägga in en fundering till. Om jag bara fick spela en enda golfrond till i mitt liv, och den skulle vara på en bana jag redan spelat – vilken skulle jag då välja? Ja, förmodligen Ballybunion, eftersom det är så länge sedan jag var där. Eller Druids Glen, för att den är så vacker. Eller kanske den fascinerande Royal Portrush. Eller möjligen …

Ibland behöver banan i sig inte vara fantastisk. Det handlar också om känslan. Som att spela Babe Zaharias Golf Course i Tampa, Florida. Egentligen en ganska oansenlig 18-hålare. Men skapad av och döpt efter världens främsta idrottskvinna genom alla tider. Babe Didrikson Zaharias. Hon vann olympiskt guld i häck och spjut och flera US Open i golf. Hon var världselit i några grenar till. Och hon klarade cuten när hon spelade några tävlingar på herrarnas US-tour i golf.

Bilderna, uppifrån: European och Druid’s Glen på Irland, Quinta do Vale i Portugal och Durban Country Club i Sydafrika. Sistnämnda är rankad som Afrikas bästa bana. Den ligger utanför miljonstaden i ett dynlandskap nära Indiska oceanen. Man kan höra vågbruset när man spelar men ser inte havet. Eftersom banan är från 1922 har djungeln vuxit sig tät runt omkring fairways. Klubben har dessutom något så fräckt som en alldeles egen eau de toilette, till salu endast i den egna golfshopen.

Så här ser min tio-i-topplista ut, bokstavsordning, ej inbördes rangordning:
(Läs gärna också min text om roliga och tråkiga golfbanor >>>)

Ballybunion, Irland w18, b4, i1
Druids Glen, Irland i14
Durban Country Club, Sydafrika w94
Enniscrone, Irland i12
Gleneagles, Skottland
Halmstad Tylösand Norra, Sverige e3
Royal Portrush Dunluce, Nordirland w12, b5
St Andrews Old c, Skottland w4, b9
Waterville, Irland w91, b19, i5
Vilamoura Old course, Portugal  e24

Min lista med banorna 11-20:

Carnoustie, Skottland w22
Cruden Bay, Skottland w81
Donegal, Irland
European, Irland w85, b17, i3
K Club, Irland w39, i17
Monte Rei, Portugal e10
Praia d’El Rey, Portugal e35
Prestwick, Skottland
Vasatorp TC, Sverige
Victoria, Portugal

Min lista med banorna 21-30:

Barsebäck Masters C, Sverige e18
Båstad Gamla, Sverige
Carne, Irland i7
Le Touquet Mer, Frankrike
Muirfield, Skottland w9, b3
Old Head, Irland i6
Penha Longa, Portugal
Quinta do Peru, Portugal
Quinta do Vale, Portugal
Rya, Sverige
]]>
2016 – Femtimmarsronder är klubbarnas fel, säger R & A http://www.gamming.se/wp/?p=701 Tue, 12 Jul 2016 11:50:00 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=701 Långsamt spel är först och främst klubbarnas och banornas fel, säger golfgudarna i Royal & Ancient i St Andrews.
De  har nyligen
publicerat en stor utredning kring orsaker till långa speltider och vad man kan göra åt det.
Enda felet med utredningen är att den är så lång och trögläst att nästan ingen kommer att orka läsa den.
R & A pekar på att många banor sätts upp för elitspelare medan de som verkligen spelar där har snitthandicap på 16 (herrar) och 20 (damer).
Då måste klubbarna se till så att banorna inte jäklas med dessa spelare utan är nöjsamma att utnyttja: att fairways är tillräckligt breda, att ruffen är hyfsat kortklippt så att bolletande underlättas, att flaggplaceringarna är genomtänkta, att greenerna inte är ohanterligt snabba, att tees är placerade så att även spelare med högre hcp når fram till fairways osv.
Detta behöver inte betyda att banorna blir mindre intressanta. Att t ex slå under och förbi träd är utmanande även om bollen ligger bra.
Självfallet tar utredningen också upp spelarnas ansvar, egentligen allt som vi redan vet: att alltid vara redo att spela, förbereda sig på vägen fram till bollen, har man gått 100-150 meter ska man ha hunnit bestämma sig på vägen, att spela ”ready golf” (först färdig) osv.
Som exempel nämns att medelgolfaren inte behöver imitera elitgolfaren krav på exakta avstånd. Det räcker med att veta på tio-femton meter när. Bättre precision har inte den övervägande delen av vanliga golfare.
En annan rekommendation är att spela färdigt korta puttar och inte markera bollen i tid och otid. Det handlar också om att inte står kvar på greenen och diskutera antalet slag eller skriva scorekort, att inte stå på tees och prata utan slå ut direkt om det är ledigt framför osv.
Vikten av att alltid och omedelbart släppa igenom snabbare partier nämns också.
Ett annat förslag – som jag dock inte tror att någon klubb kommer att anamma – är att reservera första timmen på morgonen för tvåbollar.
Ni kan läsa hela utredningen här:
http://www.randa.org/RulesEquipment/Pace-of-Play/Manual

]]>
2016 – Seaside-VM i Vilshärad med nygamla segrare http://www.gamming.se/wp/?p=705 Mon, 06 Jun 2016 06:25:19 +0000 http://www.gamming.se/wp/?p=705 Maggan Svensson och Bosse Göransson blev återigen scratchvinnare när den 13:e upplagan av seasidemästerskapet på Vilshärads golfbana avgjordes. Senast de båda stod vid varandras sida som vinnare var 2013. Årets seger var Maggans tredje vinst på Vilshärad, och Bosses fjärde. De fick var sitt årskort till golfbanan som pris.

Hela reportaget med bilder, resultat och kommentare finns att läsa på Gammings VM-sida >>>.

 

]]>